Čo ste (ne)vedeli o našom národnom jedle

PR 0

Ktorá pochúťka má nálepku „čisto slovenská“? Keď si na chvíľu odmyslíte bryndzové halušky, hneď vám to napadne. No predsa treska s rožkom.

Ryba Žilina

Vedeli ste o tom, že táto už priam zľudovená delikatesa z tresky, majonézy a marinovanej zeleniny uspokojuje chuťové bunky slovenských domácností už viac ako 60 rokov? Ruku na srdce, ktorá z nás ju doma aspoň z času na čas svojej rodine nenaservíruje.

Nielen o treske sme sa porozprávali s Michalom Britvíkom, generálnym riaditeľom Ryby Žilina, ktorá prevádzkuje už od roku 1924 najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku.

Michal, ako a kedy vlastne treska na Slovensko dorazila?

Toto jedlo vyrobil po prvýkrát v roku 1954 bratislavský kuchár Július Boško. Vtedy malo ešte prívlastok treska v remuláde. Zaujímavosťou je, že treska bola doménou vždy len Slovákov. V Čechách neprerazila. Vo väčšej miere sa dostala len po Ostravu, kde pracovalo veľa baníkov zo Slovenska.

Odkiaľ pochádza treska do „tresky“?

Naša „Treska slovenská“ sa vyrába z mäsa Tresky aljašskej, ktorá sa loví štandardne v lokalite medzi severnou Áziou a Amerikou. Ako jediný výrobca u nás spolupracujeme priamo s významnými rybárskymi spoločnosťami, ktoré ryby spracúvajú výhradne na mori, hneď po výlove. Len tento spôsob zaručí kvalitu, ktorú vyžadujeme. 

foto: Ryba Žilina

Prečo by ste odporučili tresku z Ryby Žilina aj ženám a deťom?

Biele mäso rýb žijúcich v chladných moriach je bohaté na vitamíny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú priaznivý vplyv na činnosť srdca, podporujú imunitu a napomáhajú aj psychickej pohode.

Naša Treska Exklusiv obsahuje tohto rybieho mäsa až 45 %. Výborným zdrojom esenciálnych mastných kyselín je aj repkový olej, ktorý používame na výrobu našej vlastnej majonézy. Naša treska neobsahuje lepok, nezdravé umelé sladidlá a výrazne sme v nej zredukovali chemické konzervanty.

Veľkým plusom našej štandardnej, „modrej“ tresky je aj to, že sme v nej zvýšili podiel zdravej zeleniny na úkor bežne používaných zahusťovadiel, ktoré sme zo zloženia úplne vylúčili.

Treska je jedlo tradičné. Akú máte víziu s touto špecialitou do budúcnosti?

Je našou prioritou udržať kvalitu a chuť tresky takú, na akú sú Slováci u Ryby Žilina zvyknutí. Tiež však sledujeme vývoj trendov v potravinárstve a aj naďalej chceme našu tresku a ďalšie rybie špeciality posúvať smerom k ešte viac zdravším produktom.

foto Laura Pecíková: Michal Britvík s manželkou Jankou a ich dcérkou

A na záver osobnejšia otázka 🙂 Keď vidíte denno-denne toľko rýb, dokážete si ešte stále ryby vychutnať?

Áno, popravde som prišiel rybám na chuť až vďaka mojej práci. Vždy, keď mi to povinnosti dovolia, sa osobne zúčastňujem degustácií našich výrobkov. Som aj pravidelným zákazníkom nášho Treska baru, kde ma už dievčatá tak poznajú, že vždy presne vedia, čo si dám.

Na druhej strane, doma si viem ryby vychutnať úplne inak. Moje baby (manželka a dcéra) ryby milujú. Manželka, ktorá je aj výborná kuchárka, pre nás často pripravuje jedlá z našej mrazenej tresky, lososa či tilapie. Takto mi ryby chutia najviac.

Viac o kvalitných rybích špecialitách nájdete na www.rybazilina.sk .

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár