Akrylamid v detských sušienkach

redakcia 1

V detských sušienkach z Chorvátska našli nebezpečnú látku, ktorá patré medzi neurotoxické látky.

Foto: Úrad verejného zdravotníctva SR

Dňa 19. 12. 2016 bolo Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Rýchlym výstražným systémom pre potraviny a krmivá (RASFF) zaslané varovné oznámenie – Akrylamid v detských sušienkach z Chorvátska, informoval Ján Mikas, hlavný hygienik SR.

  • Názov a označenie výrobku: BABY COOKIES,
  • obchodná značka: KOSETLIN BABY KEKS,
  • váha: 180 g,
  • šarža: LOT 208 DMT 30.09.2017,
  • výrobca Koestlin d.d., Slavonska cesta 2A, Bjelovar, 43000 Croatia.

„V nadväznosti na uvedené odporúčame spotrebiteľom, aby predmetný výrobok nekupovali, už zakúpený výrobok nepoužívali, prípadne ho vrátili späť do miesta predaja,“ doporučili hygienici.

Akrylamid v potravinách vzniká samovoľne počas tepelnej úpravy pri teplote nad 120 °C (vyprážanie, pečenie) zo zložiek prirodzene prítomných v surových potravinách obsahujúcich bielkoviny a sacharidy.

Ako uvádza portál vedanadosah.sk, akrylamid patrí do kategórie pravdepodobných karcinogénov (podobne ako polyaromatické uhľovodíky, anabolické steroidy, chloramfenikol, etylkarbamát, zlúčeniny olova, nitráty, UV žiarenie A, B a C, polychlórované bifenyly a iné).

Nie je však priamo zakázaný v potravinách, dôležité sú opatrenia na jeho reguláciu.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Ďakujem pekne za takýto kapitalizmus !! … lúpežný a samozničujúci, len naháňačka za vyššími ziskami je na najvyššom stupni hodnôt a zmyslu života. Netýka sa to len tejto informácie. „Vyspelá demokratická spoločnosť“ je už v stave patologického šialenstva v naháňačke za bohatstvom a mocou. Aj farmaceutickým výrobcom a lekárom to určite vyhovuje … majú prácu a dobre zarábajú, ale za akú cenu ?

Pridaj komentár