31. októbra strašila… prázdna peňaženka!

TS 0

Nedostatok peňazí je pre dospelých oveľa väčším postrachom ako strašidlá pre deti, a až príliš reálnym na to, aby sa rozplynul dostratena len silou našej vôle. Jediné efektívne „zaklínadlo“ je správne zhodnotenie financií.

Viete, ako na to? 

Sporíme lepšie, ale výpredajom stále neodoláme

31. októbra sa aj v slovenských domácnostiach rozsvecovali vydlabané tekvice a rozvešiavali umelé pavučiny. Svet si však na prelome dvoch jesenných mesiacov pripomenul ešte jeden významný deň – s menšou pompou a bez dekorácií, zato s pragmatickým posolstvom. Svetový deň sporenia už od roku 1924 prispieva k zlepšeniu osvety hospodárenia, čím pomáha zvyšovať finančnú gramotnosť obyvateľstva.

Najobľúbenejším druhom sporenia je u Slovákov sporiaci účet, pričom priemerná suma nasporených prostriedkov presahuje 4000 €. Sporenie nám ide z roka na rok lepšie. Za posledné dva roky narástli úspory na sporiacich účtoch o 29 % a ako vyplynulo z online prieskumu ČSOB, každý tretí Slovák sa k financiám stavia zodpovedne.

Našou „achillovou pätou“ však naďalej ostávajú výpredaje, ktoré sú zároveň najrozšírenejším motivačným faktorom, prečo neplánovane vyťahujeme peňaženku.

Ženy v tom lietajú viac

Asi vás neprekvapí, že k márnotratnosti sa častejšie priznáva nežnejšie pohlavie. Pritom sú to práve ženy, ktoré by podľa finančných analytikov mali dôslednejšie myslieť na budúcnosť a na spôsoby, ako sa zabezpečiť v prípade nečakaných udalostí. Štatisticky sú vo vyššom veku viac ohrozené chudobou ako muži, keďže žijú dlhšie ako muži, žijú dlhšie samy v dôchodkovom veku a mali nižšie príjmy počas života, čo zákonite značí aj nižší dôchodok.

Šetriť sa oplatí

Na to, aby nám oprava chladničky či rodinná dovolenka pri mori nenaštrbili rozpočet, by sme si podľa rád odborníkov mali mesačne vyčleniť bokom 10 % z výplaty a na účte by vždy mala ostať „nehýbateľná“ minimálna suma vo výške troch mesačných platov.

Informujte sa v o najvýhodnejších sporiacich a investičných programoch pre seba a pre svoje deti ešte dnes! Sporiaci účet? Stavebné sporenie? Investičné životné poistenie? Investičný program? Potrebujete sa rýchlo zorientovať v benefitoch jednotlivých možností, no neviete, kde presne začať?

Poradia vám napríklad aj v ČSOB, kde pre vás osobne efektívne zhodnotia vaše financie investiční poradcovia a ponúknu najvýhodnejší program pre vaše individuálne potreby.

www.csob.sk

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár