Program SportAnalytik pomohol odporučiť vhodný šport už takmer 1 200 deťom na Slovensku

Tomáš Turčan 0

Za prvý rok svojho fungovania na Slovensku prešlo testovaním športového talentu s programom SportAnalytik už 1182 malých športovcov.

Unikátny diagnostický program, ktorý dokáže na základe hravého testovania odhaliť u každého dieťaťa jeho prirodzené športové vlohy a zároveň rodičom presne odporučiť najvhodnejšie športy, je možné absolvovať aktuálne už v rámci Bratislavského aj Banskobystrického kraja, a to počas víkendových podujatí v športových halách alebo priamo na školách.

Najbližšie testovania detí sa uskutočnia 12. novembra v Bratislave a 4. decembra v Banskej Bystrici.

Foto: SportAnalytik

Každé dieťa má individuálne fyzické predpoklady pre šport. Odhalením týchto predispozícii a odporučením správneho športu je možné u každého dieťaťa podstatne zvýšiť šancu, že sa bude vybranej športovej aktivite venovať dlhodobo.

Práve to je filozofia programu, s ktorým prichádza OZ SportAnalytik. Systém je založený na licencii kanadskej metódy vyvinutej pre OH vo Vancouveri v roku 2010. V rámci Slovenska absolvovalo cez tento systém diagnostiku športového talentu už takmer 1 200 detí.

Tá prebieha počas dvoj- až trojhodinových podujatí, kedy deti prechádzajú sériou jednoduchých testov, ktoré sú nastavené tak, aby priniesli ucelený obraz o fyzických predpokladoch dieťaťa.

V rámci skupín sa pod dohľadom odborníkov venujú postupne ôsmim hravým disciplínam, pričom každá disciplína má za úlohu odhaliť ich konkrétne fyzické dispozície, akými sú napr. rýchlosť, výbušnosť, silová vytrvalosť, obratnosť či rovnováha. 

Foto: SportAnalytik

OZ SportAnalytik realizuje testovanie primárne počas víkendových podujatí, tzv. Športových dní, ktoré sú určené pre celú rodinu. Vďaka spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a hlavným mestom Bratislava sa testovanie uskutočnilo aj priamo na školách v Bratislave.

Týmto spôsobom sa do programu zapojilo už viac než 600 žiakov. OZ SportAnalytik rozšírilo svoje pôsobenie okrem Bratislavy aj do Banskej Bystrice a Žiliny, a to vďaka partnerstvu so združením OPI trainings.

„Sme radi, že sme našli silného partera v združení OPI trainings, ktorého cieľom je profesionálne a individuálne trénovať deti a zároveň ich priateľskou a hravou formou motivovať k pravidelnému športovaniu. To je aj hlavnou myšlienkou projektu SportAnalytik. Naše činnosti sa týmto spôsobom skvelo doplňujú,“ hovorí Martina Skořepová z OZ SportAnalytik.

Foto: SportAnalytik

Testovania športového talentu pod hlavičkou SportAnalytik prebiehajú aj v Českej republike, Poľsku a Maďarsku.

Počas leta sa testovanie so SportAnalytikom uskutočnilo aj vo Veľkej Británii. V zábavnom parku Xscape v Yorkshire prebehol pilotný projekt, ktorého sa v priebehu dvoch týždňov zúčastnilo 2 100 detí.

Celosvetovo získalo na základe licencie kanadskej metódy, s ktorou pracuje aj lokálne OZ SportAnalytik, odporučenie vhodného športu už 280 000 detí na celom svete.

„Veľmi nás teší fakt, že podľa našich prieskumov až 43 % detí, ktorým SportAnalytik odporučil pre ne najvhodnejší šport, sa daným športovým disciplínam aj začne venovať a dokáže v nich napredovať. To potvrdzuje našu filozofiu, ktorou je napomáhať deťom pri budovaní ich celoživotnej lásky k športu a pohybu vďaka správnej voľbe športovej aktivity podľa individuálneho talentu každého z nich,“ uvádza Martina Skořepová.

Kde a kedy?

Najbližšie podujatia testovania športového talentu detí otvorené pre širokú verejnosť sa konajú v bratislavskej športovej hale Elán 12. novembra.

Ďalšie podujatie pre deti zo stredného Slovenska sa uskutoční 4. decembra v priestoroch Športového gymnázia v Banskej Bystrici.

Podujatie je organizované vždy dopoludnia medzi 9. až 12. hodinou. Záujemcovia o diagnostiku športového talentu svojho dieťaťa sa naň majú možnosť zaregistrovať prostredníctvom stránky www.sportanalytik.sk.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Tomáš Turčan

články autora...

Pridaj komentár