Prilba nie je len pre parádu

MikSa 12

Jarné slnko ťahá do ulíc a do prírody nielen kočíkujúce mamičky s deťmi ale aj všetkých športuchtivých. Vyťahujú sa kolobežky, bicykle, kolieskové korčule, trojkolky a rôzne iné detské dopravné prostriedky.

Nezabudnime však oprášiť, skontrolovať a začať používať, a dvakrát to platí pre naše deti, chrániče, ktoré sa pri týchto športoch vyžadujú. Tým najdôležitejším je prilba, ktorá zachránila už nejedno dieťa či dospelého človeka pred ťažkým poranením hlavy, ak nie pred smrťou. 

Trvajte na prilbe!

Je ťažké prinútiť deti, aby si dali na hlavu ten „šerblík“; pre ne je to zbytočná rároha, ktorú si musia dať len kvôli rodičom. Tvrdia, že prilba ich všade tlačí, potia sa pod ňou a vyzerajú v nej -prinajlepšom – smiešne. Presvedčiť dieťa (a často aj seba ako rodiča), že prilba nie je len pekným športovým doplnkom alebo módnym výstrelkom, ale nevyhnutnosťou pre ochranu jeho zdravia a života, nie je jednoduché, vyžaduje to od nás všetky naše vlohy na presviedčanie, pripravenosť k trvalému dialógu s dieťaťom, „státie si za svojím“ a aj použitie rodičovskej autority.

Pád z bicykla

Nestačí mať prilbu len pri jazde po horskom teréne, úraz sa deťom môže stať aj na rovnej asfaltke. Stačí malá chvíľa nepozornosti zo strany rodiča alebo dieťaťa a ste v úzkom kontakte so zemou. V najlepšom prípade si to „odnesú“ lakte a kolená, v najhoršom hlava. Preto je dobré mať pri bicyklovaní so sebou nielen nápoj na pitie, náradie na drobné opravy ale aj obväz. Dôležitý je samozrejme aj zdravotný preukaz.

Ak sa stane, že dieťa padne z bicykla a má krvavé odreniny alebo drobné poranenia, ošetríme ich „starým známym peroxidom“, rany previažeme, pri vážnejšom úraze vyhľadáme alebo zavoláme lekársku pomoc. Ak došlo k úrazu hlavy, bude potrebný röntgen a pravdepodobne aj ďalšie neurologické vyšetrenia (EEG, CT). Rodičom sa odporúča v ten deň dieťa intenzívne sledovať, zobudiť ho viackrát počas noci, zistiť či reaguje primerane, či dobre vidí, odpovedá na otázky a pod. ( aby sa mohlo vylúčiť krvácanie do mozgu)

S bicyklom na cestách

Naša lebka nám poskytuje prirodzenú ochranu len do rýchlosti 10-15 km/hod, pričom čelný náraz v rýchlosti 20 km/hod je už smrteľný. Preto by mali byť cyklistické prilby, ktoré chránia hlavu pri náraze, samozrejmou súčasťou výbavy. Stretnutia cyklistov s motorovými vozidlami totiž vo väčšine prípadov končia tragicky. Prilba zatiaľ nebola na Slovensku povinnou, len doporučenou výbavou, to sa však po našom vstupe do EÚ pravdepodobne zmenilo, lebo v krajinách Európskej únie je prilba na cestách povinná. 

Ako vybrať prilbu?

Najlepšie je vyberať helmu spolu s dieťaťom. Helma musí bezchybne sedieť (ako ten spomínaný šerbeľ J), nesmie sa skĺzavať do bokov, ani na oči, ani na krk. Vyskúšate ju tak, že po upevnení dieťa poriadne zatrasie hlavou na všetky strany. Aby helma plnila svoju funkciu, musí byť dobre utiahnutá pod bradou, aby sa nemohla zošmyknúť z hlavy.

Okrem upevňovacieho systému, nastavovania veľkosti, váhy prilby a ceny, resp. značky helmy, je dôležité aj jej odvetranie, teda otvory na helme, ktoré slúžia na to, aby sa dieťaťu nepotila hlava. Cena cykloprilby sa u nás pohybuje od 500 Sk vyššie. Detské prilby môžeme kúpiť v supermarketoch, v obchodoch so športovými potrebami, najlepšie poradia v špecializovaných „cykloobchodoch“ alebo obchodoch s kolieskovými korčuľami. Nekupujme zlacnené helmy, ktoré sú už poškodené a nesú na sebe stopy po pádoch. Helma by mala byť certifikovaná.

Niečo k výberu bicykla

Najmenším deťom sa kupujú bicykle so stálym prevodom – furtošľapky. Dieťa by malo sedieť na ňom tak, aby nohou dočiahlo na zem. Istota je istota J Bicykle s protišliapacou brzdou sú vhodné pre deti od 5 rokov a bicykle s prevodovkou a prehadzovačkami okolo 9 rokov.

Z nepríjemných skúseností sa poučila MikSa

 

 

A čo takto korčule? Tréningový plán pre začiatočníkov.

 

 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. na bicykel, odražadlo a kolobežku jedine s prilbou. Bezpečnost dietata je na prvom mieste. Aj ked mi deti sedeli v sedačke na bicykli, aj vtedy mali priblu.

    1. detom som ju dávala na plastovu motorku, odražadlo, kolobežku a bicykel. Ked boli menšie, dávala som im aj chrániče na zápastie a kolena, aby neboli samé modrinky. Bezpečnost je na prvom mieste

Pridaj komentár