Ako v zime donútiť k športu celú rodinu?

Saša/redakcia 0

Zima je pre väčšinu ľudí obdobím lenivosti, kedy je naozaj ťažké zdvihnúť sa z gauča a vyraziť do sychravého a chladného počasia.

Na zimný spánok ale nemáme právo a nedostatočným pohybom si zarábame na problémy. Čo s tým?

Foto: pixabay

Aj keď veľa ľudí má rada lyžovanie, ak nie sme šťastlivci a nebývame v horách, na svah sa dostaneme maximálne na týždeň za celú sezónu.

Lepšou variantou je bežkovanie, ktoré môžete vyskúšať aj za mestom, ak napadne aspoň trošku snehu. Ale to sa v poslednej dobe tiež moc nestáva…

Vyrazte na korčule

Korčuľovanie na ľade je ideálne, aj ak máte malé deti. Pády na ľad nie sú bolestivé a deti sa väčšinou učia rýchlo. A že v okolí nie je žiadny zamrznutý rybník? Tak vyrazte na štadión, alebo na umelo udržiavanú ľadovú plochu. Aspoň sa nebudete musieť báť, že sa pod vami preborí ľad a navyše na väčšine klzísk si môžete zapožičať aj korčule.

Čo na seba?

Než vyrazíte korčuľovať, poriadne sa oblečte. Nenabaľujte deti (ani seba) do hrubých peroviek – zbytočne sa pri korčuľovaní spotia a prechladnú. Oveľa účinnejšie je mať na sebe hneď niekoľko vrstiev.

Bavlnenú košieľku, prípadne funkčné termoprádlo je základom, na to ideálne bavlnenú mikinu skôr než sveter a kvalitnú športovú bundu. Nohy oblečte pokojne do nejakých pekných legín alebo teplákov, budú neustále v pohybe, tak sa nebojte, že by vám bolo chladno.

Foto: Pixabay

Doplnky

Kvalitné rukavice rozhodujú o tom, či na korčuľovaní vydržíte alebo nie. Ak vám ruky premrznú, korčuľovanie vás nielen nebude baviť, ale tiež sa budete báť viac pádu.

Voľte pokojne palčiaky na lyžovanie, v ktorých je všeobecne prstom teplejšie a nepremokavý materiál, aby ste sa v prípade potreby mohli chytiť mantinelu/vetvy.

Pokiaľ nie je výrazný mráz, na hlavu nasaďte pokojne len čelenku.

Kúpiť korčule?

Výhoda požičovní je v tom, že dostanete korčule vždy perfektne nabrúsené. Hocikedy sú ale vyšmajdané, zapáchajú alebo chýba veľkosť.

Ak pôjdete viackrát ako raz, viac sa vám oplatia korčule kúpiť, dobre sa ale informujte, ako vybrať tie správne. Najlacnejšie korčule sa dajú zaobstarať už od 20 eur. Korčule je potrebné pravidelne brúsiť, vhodné je tiež obstaranie krytu na nože.

Čo zaobstarať deťom?

Nemusíte sa báť, že by ste deťom každý rok museli kupovať nové, súčasným trendom sú rozťahovacie korčule, u ktorých sa dá veľkosť meniť. Na ľad môžu aj deti, čo sa sotva naučili chodiť.

Namiesto klasických korčúľ im kúpte farebné kačičky, dvojradové korčule, ktoré sa iba navlečú na obuv.

Čo so sebou na ľad?

Ak nejdete na štadión, vezmite si so sebou termosku s horúcim čajom. Deťom, najmä dievčatám, sa často horšie prekrvujú končatiny a mrznú je ruky aj v drahších rukaviciach.

A nezabudnite tiež na desiatu, pretože pri športe vyhladnete. No povedzte, nie je zima vlastne krásna?

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár