Jarná zelenina. Už sa nemôžeme dočkať

Zuzana Halanová 0

Po dlhom zimnom období, keď sme si museli vystačiť so zeleninou, ktorá slnečné lúče vôbec nevidela, prichádza konečne čas, kedy sa budeme môcť spokojne vybrať na trh a nakúpiť si čerstvé jarné dobroty.

Mladá cibuľka, reďkovka, jarný špenát, špargľa

Ako prvé sa na tanier dostanú reďkovka s jarnou cibuľkou. Túto mladú zeleninu odporúčame jesť  tepelne nespracovanú, kedy si najlepšie zachováva nielen svoju jemnú pikantnú chuť, ale aj množstvo vitamínov a minerálov. Výborne sa hodí nasekaná na jemno ako prísada do šalátov, či nátierok.

shutterstock

Reďkovka a cibuľka okrem iného….

Reďkovka patrí okrem iného aj medzi druhy zeleniny s najmenej kalóriami, čo isto ocenia všetci, ktorí sa po zime chcú dostať rýchlo do formy. Okrem toho má aj množstvo pozitívnych účinkov na zdravie, najmä pri problémoch so žlčníkom, pečeňou, či tráviacich ťažkostiach. Podobne je na tom aj jarná cibuľka, ktorá má silný antibakteriálny účinok, pomáha predchádzať infekciám, je bohatá na vitamín C a železo, znižuje krvný tlak a hladinu cukru v krvi.

shutterstock

Ďalším hitom jarnej kuchyne je bezpochyby mladý jarý špenát

Hoci sa špenát pre mnohých spája s nie práve najchutnejšími zážitkami zo školskej jedálne, jarný špenát je niečo úplne iné, ako zelená hmota na ktorú si mnohí pamätáme. Po zime je to jedna z prvých dopestovaných jarných zelenín a zbiera sa v apríli až máji.

Úprava jarného špenátu je pomerne jednoduchá. Odporúčam ho jesť najmä surový, najlepšie v šaláte v kombinácii s rukolou a ďalšími listovými šalátmi, vajíčkom a trochou olivového oleja. Jarný špenát nemusíte vôbec dusiť. Stačí ho naukladať do sitka, zaliať vriacou vodou a prihodiť na panvicu, kde ste si na chvíľu orestovali strúčik cesnaku. Posolíte, pridáte nahrubo pomleté čierne korenie a máte výbornú a zdravú prílohu k rôznym mäsám, rybám, ale aj cestovinám.“ odporúča člšn tímu kuchárov školy varenia Chefparade, Martin Pollak.

Špargľa – kráľovná jarnej zeleniny

V posledných rokoch sa už aj u nás rozšírila zelenina zaujímavá nielen svojim vzhľadom, ale aj chuťou. Špargľa, ktorú nájdete v rôznych farbách od bielej, cez zelenú, až po fialovú, je typická jemnou korenistou chuťou a labužníkmi je označovaná za kráľovnú jarnej zeleniny s afrodiziakálnymi účinkami.

shutterstock

Mladú jarnú špargľu stačí povariť vo vode 10 až 12 minút a v kombinácii s rôznymi omáčkami, zapekaná, alebo v slaných zeleninových koláčoch je neprekonateľná. Jej čerstvosť zistíte, ak jej spodný koniec stlačíte medzi prstami a vytečie z neho šťava, hlavičky by mali byť pevné a uzatvorené. 

Špargľa je ľahko stráviteľná s vysokým obsahom minerálov a vitamínov. Pomáha udržiavať zdravý cievny systém, podporuje činnosť čriev, čo prispieva k očiste od toxických látok. Priaznivo pôsobí pri chronických ekzémoch a kožných chorobách.

Používanie čerstvej sezónnej zeleniny a ovocia je jedna z najlepších vecí, ktorú môžete pre svoje zdravie urobiť. Nebojte sa experimentovať a skúšať kombinácie nielen čisto zeleninové, ale kľudne aj s chudým mäskom, alebo rybami. Vaše telo to v tomto jarnom období veľmi ocení.

Jarný špenát s rukolou a bylinkovou fritatou

  • 500 g jarného špenátu
  • 200 g rukoly
  • 4 vajíčka
  • nasekaná pažítka
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu
  • hrsť vlašských orechov nasekaných nahrubo
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 lyžica medu
  • 2 lyžice bieleho vinného octu (môžeme nahradiť citrónovou šťavou)
  • soľ, mleté čierne korenie, oregano, olivový olej

Na panvici, na olivovom oleji opražíme nasekaný cesnak, vypneme a prihodíme k nemu jarný špenát a rukolu.

Jarný špenát prelejeme v sitku horúcou vodou necháme odstáť.  V miske rozšľaháme vajíčka s parmezánom, oreganom, pažítkou, soľou a čiernym korením. Panvicu potrieme olivovým olejom, nalejeme štvrtinu cesta a upečieme placku. Takto pokračujeme až kým neminieme celé cesto. Placky následne nakrájame na prúžky.

V hrnci zahrejeme med, lyžicu vody, vínny ocot (alebo citrónovú šťavu), 4 lyžice olivového oleja, tak aby sa prísady premiešali, ale nevarili.

Na taniere rozdelíme lístky špenátu a rukoly, ozdobíme prúžkami fritaty, vlašskými orechmi a zalejeme zálievkou.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (2 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár