ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
inzercia
Rodinka
inzercia

15.07.2017verzia pre tlač


5 geniálnych receptov na cukinové variácie

Autor: redakcia

Cukina, či cuketa je chudobná na kalórie, ale tučná, pokiaľ ide o výživné látky. Obsahuje napríklad karotén či magnézium (dobré na nervy!)

Niektorí nadšenci si s jej prípravou vôbec nerobia starosti - len ju ošúpu, nastrúhajú a podávajú. No máme ju radi aj preto, že je šup šup uvarená, zapečená, ugrilovaná.

Geniálne recepty na cukinové variácie sme si požičali od šikovných žienok z nášho fóra. Pozrite si náš výber.

Thinkstock

 

 

 

Variácie polievkové

Cukinová polievka (1)

Potrebujeme: mladé cukiny (cca 1 na porciu), olivový olej, bylinky zo záhradky (najlepšie bazalka)

Postup: Cukety ošúpeme, pokrájame na kocky a podusíme na olivovom oleji. Potom podlejeme vodou, posolíme, pridáme bylinky. Krátko povaríme. Buď zmixujeme všetko alebo polovičku cukín vyberieme, zvyšok rozmixujeme a pridáme nepodrvené cukiny. 

Cukinová polievka (2)

Potrebujeme: cuketu, maslo, múku, soľ, čierne korenie, bobkový list, zemiaky, sladká/kyslá smotana, citrón, kôpor

Postup: Cuketu nastrúhame, podusíme na masle, resp. na olivovom oleji, poprášime lyžičkou múky. Pridáme soľ, čierne korenie, bobkový list, zalejeme vodou a vložíme nadrobno pokrájané zemiaky. Ak sú zemiaky už mäkké, pridáme kyslú alebo sladkú smotanu (dá sa aj pol na pol) a nakoniec dochutíme citrónom (octom), kto má rád, aj kôprom.

 

Variácie fašírkové

Potrebujeme: cuketu, mrkvu, tvrdý syr, vajíčko, strúčik cesnaku, strúhanku, majoránku, soľ.

Postup: Cuketu, mrkvu a syr postrúhame a pridáme vajíčko a koreniny. Zahustíme strúhankou a tvarujeme fašírky. Nakoniec obalíme znovu v strúhanke a opečieme na panvici.

 

Variácie omáčkové

Na syrovo-cuketovú omáčku potrebujeme: cuketu, cesnak, olej, nivu (alebo akýkoľvek syr, dá sa aj tavený z črievka), smotana, soľ, korenie, bylinky

Postup: Na oleji opražíme cesnak, ale nie veľmi. Pridáme cuketu nastrúhanú na rezance, znovu opečieme, podlejeme a necháme chvíľu podusiť. Potom pridáme nivu, príp. syr. Nakoniec zjemníme smotanou, osolíme, okoreníme podľa chuti, poprípade pridáme bylinky. Omáčka je vynikajúca na cestoviny alebo na pečené mäsko so zemiakmi.

 

Variácia zapekaná (lodičky z cukiny)

Potrebujeme: cukinu, cibuľu, 30 dg šampiňóny, vajíčko, strúhaný syr, olej

Postup: Jednu cukinu prekrojíme na polovicu a vydlabeme. Na cibuli udusíme nakrájané šampiňóny, osolíme, okoreníme, pridáme vnútro vydlabanej cukiny a vajce. Polovice cukiny zvnútra osolíme, naplníme plnkou, posypeme nastrúhaným syrom a poukladáme na olejom vymastený plech. Pečieme 10 – 15 minút pri 250 stupňoch Celzia.

 

Variácia k pečivu

Potrebujeme: cukinu, tuniaka v oleji, cibuľku, sol, korenie na ryby

Postup: Na oleji z tuniaka opražíme cibuľku, potom pridáme tuniaka (môže byť drvený alebo aj kúsky), trochu podusíme, pridáme na drobno pokrájanú cukinu, osolíme, okoreníme, znovu podusíme, prípadne podlejeme vodou – pozor, nie tak, aby sa vám z jedla stalo blato. Podávame s pečivou, prípadne ryžou. 

Dobrú chuť!

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.7 z 5. Celkom 15 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia