Niekoľko tipov na dobré džemy

Karin 1

U nás doma prejdeme každoročne letným rituálom „kuchynského saunovania“ v duchu – prečo si neprikúriť v chalupe, keď je vonku nad 35.

Proces je jasne daný. Od jahodového džemu ešte počas opravovania predvysvedčkových známok, cez čerešňový tesne po klasifikačnej konferencii, po marhuľový, rýchlo pred dovolenkou. No a ríbezľový a černicový nás musí počkať, kým sa vrátime s deckami z tábora.

Tak dnes pre vás máme pár dobrých správ, na čo je takéto džemovanie vlastne dobré. Možno ste už počuli, a možno ešte nie:)

shutterstock

Džem z čerešní

Obsahujú vitamín C a draslík. Ten pomáha udržiavať zdravú pokožku a pravidelný rytmus srdca. Čerešne a džem z nich pôsobia preventívne proti dne, odvádzajú z tela toxické látky a čistia obličky.

Majú močopudné účinky a pomáhajú prečistiť organizmus. Nachádza sa v nich kyselina kremičitá, ktorá blahodarne pôsobí na spevnenie väziva. Okrem toho čerešne obsahujú aj fosfor, ktorý upokojuje nervovú sústavu.

Džem z čiernych ríbezlí

Čierne ríbezle pôsobia močopudne, proti hnilobe, proti artritíde, hnačke, skorbutu a posilňujú žalúdok. Vďaka obsiahnutým antioxidantom je džem z čiernych ríbezlí prevenciou voči demencii a starnutiu buniek, tkanív, orgánov a organizmu.

Komplex flavonoidov s účinkom na cievy má ochranný vplyv na bunky, orgány, cievy a zvýšenie hladiny antioxidantov. Obsiahnuté pektíny pomáhajú pri boji s rakovinou.

shutterstock

Džem z hrozna

Všetky odrody hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá, minerálne látky a stopové prvky.

Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok a riadení srdcového rytmu.

Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Regeneruje vrchnú časť pokožky, zmierňuje stavy pri žlčových a obličkových kameňoch. Dodáva množstvo antioxidantov.

Hroznový džem oceníte najmä na jeseň, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia. Hrozno totiž zmierňuje únavu a depresiu.

Džem z kiwi

Len máloktoré ovocie obsahuje toľko vitamínu C ako kiwi. Obsahom až 1 miligram vitamínu C v 1 grame kiwi pokrýva konzumácia jedného kusu kiwi príjem dennej dávky.

Vďaka vitamínu C, aj v kombinácii s horčíkom, podporuje kiwi látkovú výmenu, spevňuje cievy a žily, posilňuje imunitný systém a zlepšuje videnie.

Konzumácia džemu z tohto ovocia prispieva k zdravej funkcii srdca a svalov, k rastu kostí, pomáha pri krvácaní z ďasien, parodontóze.

Hlavne v zimných mesiacoch je výbornou prevenciou chrípok, prechladnutí a nádche. 

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 1,00 z 5)
Loading...

Komentáre k článku

  1. Môj tip na najlepší džem na svete – relaxlepsinezdzem.cz je bez konzervantov a pridaneho cukru a predsa chutí fantasticky a je zdravý aj pre deturence

Pridaj komentár