Potrebujeme:
- 500 g šampiňónov,
- 200 g krupice,
- 3 rožky (necháme zoschnúť),
- 100 ml mlieka,
- veľkú cibuľu,
- 3 lyžičky oleja,
- 500 ml paradajkového pretlaku,
- 20 g hladkej múky,
- štipka masla, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie,
Postup:
Na troche oleja pražíme cibuľu nakrájanú na kocky, pridáme šampiňóny, tiež na drobnejšie nakrájané, osolíme, okoreníme.
Čierne korenie je dôležité k chuti šampiňónov. A ešte viac im pomôže aj trochu masla.
Keď máme mierne podusené šampiňóny, zmes necháme vychladnúť. Pridáme krupicu a namočené rožky v mlieku, vymiešame na hustú hmotu. Pridáme nasekanú petržlenovú vňať a vytvarujeme gule, ktoré vyvaríme vo vode.
Na troche oleja opražíme múku, ktorú riedime paradajkovým pretlakom, môžete aj vývarom, ktorý nám ostal po varení šampiňónových gúľ.
Dochutíme soľou a korením. Len pozor, ak nechcete omáčku príliš riedku, tak vývaru nedajte veľa.