Pšeno. Recepty nielen pre detičky

Redakcia / Martina Gregušová 0
recepty
Shutterstock

Pšeno (lúpané proso) patrilo v minulosti na stôl chudobných. Prosná kaša bývala ešte pomerne nedávno súčasťou svadobnej hostiny, aby vraj mali novomanželia vždy dosť peňazí.

Dnes zažíva renesanciu a chce byť súčasťou nášho bežného jedálnička, nielen sviatočného.

Zdroj: isifa.com

Pre malé bábätká aj pre veľkých dospelákov

Pšeno obsahuje kopu úžasných, zdraviu potrebných vecí od „béčkových“ vitamínov po železo.

Má vysoké zastúpenie prospešných esenciálnych mastných kyselín, najmä kyselinu linaloovú, obsahuje tiež vitamíny B1 a B2. Vo všeobecnosti má vyšší obsah minerálov a vitamínov ako napríklad pšenica, ryža alebo kukurica.

Pšeno je prirodzene bezlepkové, takže kaše z neho môžeme zaradiť medzi prvé príkrmy našim bábätkám.

Starším deťom môžeme pripraviť sladké pšenové raňajky. Na slano sa dá pšeno použiť ako príloha k mäsovým jedlám, alebo ako hlavné jedlo.

recepty pseno
Shutterstock

Napríklad miesto ryžového rizota môžeme podávať rizoto pšenové (a volať ho napríklad pšenoto?)

Dnes vám prinášame pšenové recepty Martiny Gregušovej.

Nechajte sa inšpirovať – alebo nechajte inšpirovať iných svojimi receptami (nezabudnite nám ich poslať) a dobrú chuť!

Základná príprava pšena:

Pred varením pšeno sparíme vriacou vodou.

Dáme variť s vodou – môže byť trochu osolená a s kvapkou oleja – v pomere 1:2 (pšeno:voda).

Varíme bez miešania cca 15 min.

recepty pseno
Shutterstock

 

Sladká pšenová kaša s makom: 

Potrebujeme:

  • 100g pšena (najlepšie BIO kvalita)
  • 100g maku
  • 2 pol. lyžice medu
  • 2 pol. lyžice masla al. kvalitneho oleja (ľanový, sezamový a pod.)
  • 50g hrozienok
  • 1/2 lyžice mletej škorice
  • 10 sliviek (čerstvé al. kompótované)

Postup: 

hrozienka namočíme, mak pomelieme, pšeno uvaríme. Ešte horúce pšeno zmiešame s makom, hrozienkami, maslom, škoricou a medom a necháme chvíľu postáť pod pokrievkou. Podávame s nakrájanými slivkami a podľa chuti môžeme ešte navrch pridať trochu cukru al. medu.

recepty pseno
Shutterstock

 

Pšenová pena s ovocím a jogurtom: 

Potrebujeme:

  • 50 g pšena
  • čerstvé ovocie (napr. hruška+banán al. broskyňa+jablko al. 2 slivky+2 marhule)
  • 1 strednotučný al. smotanový biely jogurt
  • trocha vriacej vody podľa potreby

Postup:

Pšeno uvaríme, ovocie nakrájame na menšie kúsky. Horúce pšeno, ovocie a trochu vriacej vody nahladko rozmixujeme. Naservírujeme do misky a navrch pridáme pár lyžíc bieleho jogurtu a môžeme prizdobiť pár malými kúskami ovocia, ktoré sme si odložili pred mixovaním.

Pšenový nákyp

V recepte na váš obľúbený ryžový ákyp nahradiť ryžu pšenom (trochu pozor na pripálenie – pšeno v mlieku sa ľahko pripaľuje, takže miešať!) a mlieko sa môže nahradiť nejakým obilným al. strukovinovým mliekom. 

»»» Prečítajte si aj recepty na Ovsené vločky na 5 spôsobov.

Alebo »»» Mäkkučké wafle nielen na raňajky.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (8 hlasov, priemerne: 4,40 z 5)
Loading...

Pridaj komentár