Slivkový koláč s chrumkavou posýpkou

redakcia 1

Máte radi slivky? Upečte si pravý domáci slivkový koláč z kysnutého cesta s chrumkavou posýpkou navrchu.

Ingimage

Na cesto budeme potrebovať:

  • 180 ml teplého mlieka
  • 375 g polohrubej múky
  • kocka čerstvého droždia
  • 50 g cukru
  • 75 g masla

Na cesto pôjde:

  • 2 kg sliviek
  • 100 g cukru
  • 1 lyžica škorice

Na posýpku budeme potrebovať:

  • 200 g hrubej múky
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • podľa nálady a chuti mandľové lupienky

Urobíme si cesto:

Do misky nasypeme múku, vyhĺbime jamku, do ktorej namrvíme droždie, pridáme trochu vlažno-teplého mlieka, lyžičku cukru, jemne poprášime múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste 15 minút.

Keď máme kvások hotový, pridáme roztopené maslo a mlieko a cukor do múky a zamiesime cesto. Znova zakryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť, kým nezdvojnásobí objem.

Ingimage

Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu (30 x 40), premiestnime na plech a jemne zdvihneme okraje.

Slivky, umyté, odkôstkované, narezané na polovičky, ukladáme na plech rovnou stranou dolu, posypeme zmesou cukru a škorice.

Pripravíme si posýpku: v miske spracujeme drobivé cesto z múky, cukru a masla. Posypeme ním slivky, ak chceme mať koláč ešte chrumkavejší, na koniec môžeme ešte prisypať aj mandľové lístky.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C, trvá to cca 45 minút (podľa trúby). Dobrú chuť.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Komentáre k článku

Pridaj komentár