Máte chuť na fašiangový mls?

Mária Kohutiarová 0

Kým odbije polnoc Popolcovej strede, ešte stále môžeme rozvoňať náš domov fašiangovou – šiškovou – vôňou.

A tak vám ponúkame aj tieto vynikajúce recepty vynikajúcej maminky –cukrárky Gabiky… jej recepty sú iste dobré o to viac, že je dcérou šéfkuchára najlepšieho hotela v mojom rodnom meste.

foto: iStock

 

Šišky

Budete potrebovať: 1/2 kg hladkej múky, 40 g práškového cukru, 50 g masla, 1 vanilkový cukor, kocka čerstvého droždia, 250 ml mlieka, 3 lyžice rumu, 4 žĺtky, džem, práškový a vanilkový cukor na posypanie.

Tvarohové fánky

Budete potrebovať: 250 g tvarohu, 250g hladkej múky, 1 vajíčko + 1 žĺtok, 70 g masla, štipka soli, 1/2 malej lyžičky (ML) sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice (PL) rumu , 2 polievkové lyžice kyslej smotany, práškový cukor + vanilkový na posypanie, olej na vysmážanie

 

Fánky

Budete potrebovať: 300 až 320 g polohrubej múky, 4 žĺtky, 4 PL kyslej smotany, 120 g masla, 20 g práškového cukru, štipku soli, 2 PL rumu,  olej na vyprážanie, práškový cukor

Fánky mojej starej mamy

Budete potrebovať: 500 g hladkej múky Špeciál, 8 ks žĺtkov, 3 lyžice kyslej smotany, 3 lyžice rumu, 2 lyžice práškového cukru, 3/4 bal. prášku do pečiva, 1 lyžica mäkkého masla, Fritol, alebo Cera na vyprážanie

Postup:)

Ingrediencie na cesto zmiesime, v prípade pridaného droždia necháme cesto aj nakysnúť potrebný čas (cca 45 – 60 min).

Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrajujeme z neho šišky alebo fánky.

Vyprážame v horúcom tuku a hneď obaľujeme v zmesi práškového a vanilkového cukru.

 

Tip ku kysnutému cestu:

Ak chcete mať dobré kysnuté cesto, nezabúdajte na niekoľko pravidiel:

Suroviny na cesto by mali mať izbovú teplotu – nachystajte ich teda skôr, aby sa ohriali a neboli studené /napríklad vajíčka z chladničky/.

Kým nedokončíte prácu s kysnutým cestom, neotvárajte okná ani balkón, nevetrajte a ani nedovoľte prievan – kysnuté cesto je fajnovka na pokles teploty.

Dobre vymiesené cesto sa nesmie lepiť na ruky.

Nemajte z kysnutého cesta strach! Obavy sa vám azda rozplynú, keď sa pozriete na šiškový fotopríbeh od Márie Kopčíkovej, ktorá vás pekne, s prehľadom prevedie krok za krokom: Fašiangové šišky.

Tvarohové šišky

Na záver pridávame recept od Danky Hlavačkovej, ktorá si založila pekáreň Home Bakery: možno ste čítali jej inšpiratívny biznis príbeh „S láskou pečieme poctivé koláče“ z nášho seriálu Biznis po deťoch.

Budete potrebovať: 500g tučného tvarohu, 300g hl. múky, 3 kopcovité lyčicky práškového cukru, štipka soli, čajová lyžička sódy bicarbóny, 3 vajcia.

Postup: Zmiešať, vyvaľkať na hojne pomúčenú dosku a vykrajovať kolieska. Vypražiť z ochoch strán, po vychladnutí pocukrovat a dať na to ľubovoľný džem….  

Dobrú chuť!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...
Author image

Mária Kohutiarová

články autora...

Pridaj komentár