Fašiangové šišky

Mária Kopčíková 0

Urobiť si ich samozrejme môžete kedykoľvek, ale počas fašiangového obdobia sú akosi typickejšie.

Pokiaľ chcete rodinu prekvapiť a podávať šišky s penou, nemusíte ísť do lesa po šišky borovicové a ozdobiť ich penou na holenie 🙂 Radšej si upečte doma šišky chrumkavé, vláčne, ozdobené lekvárom (najlepšie domácim).

 

Recept na šišky

Je ich veľa, každá gazdiná má asi ten svoj obľúbený. Šišky tvarohové, nutelové, lekvárové …

Ja som sa o šišky pokúsila prvý raz vlani, recept som okukala a mierne som ho modifikovala. Nech sa páči:

  • 800 g polohrubej múky
  • 80 – 100g cukru
  • 3 vajcia
  • 160 g masla
  • mlieko – cca 3 dl
  • 1 kvasnice
  • štipka soli
  • postrúhaná kôra z umytého citrónu

 

Postup prípravy šišiek

  • Do asi 1 dl vlažného mlieka rozmiešajte kocku kvasníc, pridajte 1 čajovú lyžičku cukru a 1 lyžičku múky. Nechajte vykysnúť kvások.
  • Do veľkej misy preosejte múku, pridajte cukor, žĺtky, maslo, vykysnutý kvások, soľ, kôru z citróna a zvyšné mlieko. Miešajte. Ja mám vo zvyku použiť ručný šľahač s metlami na kysnuté cesto, urobím tak základné spracovanie a potom pokračujem miesením rukou.
  • Vyšľahajte sneh z 3 bielkov a postupne pridávajte k takmer vymiesenému cestu.
  • Podľa potreby pridávajte múku. Cesto musí byť vymiesené tak, aby sa nelepilo na misu.
  • Nechajte kysnúť asi hodinu, na teplom mieste – ale nie na radiátore, pod utierkou.

Vykrajujeme, vysmážame

  • Po vykysnutí rozvaľkajte na plát o hrúbke asi 1 cm a pohárom vykrajujte kolieska. Ukladajte bokom, na utierku. Vykrojené kolieska nechajte ešte „podkysnúť“, asi ½ hodinu.
  • Pred vysmážaním urobte do každého kolieska koncom varechy dierku.
  • Na panvicu nalejte olej, oleja musí byť pomerne veľa, šišky by v ňom mali plávať. Keď je olej dobre rozohriaty, znížte plameň (alebo stupeň), šišky sa smažia rýchlo, tak aby vám nezhoreli. Vysmážajú sa najprv dierkou nadol.
  • Po vybratí z oleja sa odporúča dať ich na utierku alebo servítku, aby sa odsal prebytočný tuk. No tieto šišky som len nastavala do jenskej misy a oleja z nich odkvapkaného takmer nebolo.
  • Pred podávaním do každej dierky šišky dajte za lyžičku lekváru a posypte práškovým cukrom.

Ochutnávači komentovali, že šišky vôbec nie sú mastné. Z tejto dávky nám vyšlo 44 šišiek, čo je celkom dosť na takú priemernú štvorčlennú rodinu. No my sme dnes uhostili ďalších štyroch návštevníkov, takže šišky zmizli asi za štyri hodinky :-).

Dobrú chuť!

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (32 hlasov, priemerne: 4,00 z 5)
Loading...
Author image

Mária Kopčíková

články autora...

Pridaj komentár