Celozrnný jablkový koláč (hrejivý)

Marta Turóciová 0

Jeseň je časom darov. Ak máte doma jabĺčka, šup s nimi na koláč.

Na náplň potrebujete: 

  • 1 kg jabĺk
  • 200 ml bieleho vína alebo jablkového džúsu
  • 4 PL bazového sirupu
  • šťava z 1 citróna
  • 100 g sušených brusníc

Na cesto potrebujete: 

  • 5 bielkov
  • štipka soli
  • 300 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • 200 ml bazového sirupu
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 5 žĺtkov
  • 300 g celozrnnej alebo špaldovej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 zarovnaná KL mletej škorice

Ešte potrebujete: 

  • plech na pečenie (30 x 40 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Príprava jablkového koláča: 

Na prípravu náplne jablká očistíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky. Vložíme do väčšieho hrnca, pridáme víno alebo džús, sirup a šťavu z citróna a podusíme na nízkom stupni asi 10 minút. Jablká necháme na sitku odkvapkať a nálev zachytíme. Necháme vychladnúť.

Na prípravu cesta vyšľaháme bielky so soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. V mise vyšľaháme maslo alebo margarín na najvyššom stupni dohladka. Pridáme sirup, kôru a žĺtky a krátko na strednom stupni zašľaháme. Múku zmiešame s kypriacim práškom a škoricou a zľahka vareškou vmiešame do zmesi. Nakoniec zľahka vmiešame sneh z bielkov.

Cesto nanesieme na vymastený a múkou vysypaný plech a uhladíme. Jablká naukladáme na cesto a rovnomerne posypeme brusnicami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. 

  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra:      160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3

Doba pečenia: asi 30 minút

Koláč po upečení ihneď poprepichujeme špajdľou a polejeme nálevom z jabĺk. Necháme vychladnúť.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (Žiadne hodnotenia)
Loading...

Pridaj komentár