Základ dobrej grilovačky je správny postup

Juraj Vraštiak 0

Leto nie je iba voda a zmrzlina, ale aj vôňa grilu na našich záhradách, terasách, dokonca balkónoch. Viete ako by ste mali jedlo pripravovať, aby ste neohrozili zdravie svojej rodiny a seba?

Ešte stále je u nás najrozšírenejší gril na drevené uhlie, prípadne brikety. Vôňa, ktorú horením tohto typu paliva získame je nenahraditeľná a pre grilovanie tak typická. Treba mať však na pamäti, že prináša zo sebou aj určité riziko. Ak však dodržíme pár základných rád, nemusíme sa možných dopadov báť.

Tipy:

  • Kvapkajúci olej a tuk pahrebu zbytočne rozohní, čím sa začnú do mäsa uvoľňovať nebezpečné látky, preto vyberajte menej prerastené kúsky mäsa a olejom potierajte iba veľmi zľahka.
  • Použite alumíniové misky na grilovanie (menšie riziko spálenia a kvapkania tuku).
  • Uhlie by malo iba tlieť (popolavé okraje s červeným stredom), nad plameňmi negrilujeme.
  • Potraviny pre grilovaním rozmrazte, aby sa prepiekli rovnomerne (inak by mohli byť na povrchu spálene a vnútri surové).
  • Nepoužívajte to isté náradie a príbor na surové a tepelne opracované mäso.
  • Dostatočnú teplotu na zneškodnenie choroboplodných zárodkov môžete skontrolovať špeciálnym teplomerom na varenie.

Skúste aj plynový gril

Alternatívou môže byť napríklad plynový gril. Tu odpadá riziko vzniku škodlivých látok kvapkaním tuku, ale prichádzame zároveň o jedinečnú arómu. No existujú alternatívne riešenia na získanie voňavej pochúťky.

Vedľa pripravovaného pokrmu položte kúsok namočenej vetvičky borovicového alebo višňového dreva. Jedlo tak získa ich charakteristickú arómu. Podobným princípom fungujú aj moderné grily (má v ponuke napríklad Mountfield), ktoré majú pod roštom umiestnené antikorové nádobky, do ktorých nalejeme víno, pivo či korenie. Odparovaním jedlo nadobudne špecifickú vôňu použitých surovín.

Tipy na prípravu grilovačky

Každý má svoje tajomstvo, ako pripraviť chutné a zdravé jedlo pre priateľov a rodinu na svojom grile. Často krát je základom dobrej grilovačky napríklad marináda a je more možností ako si pochúťky na gril dochutíte. Či už vlastnoručne niečo namiešate alebo kúpite hotové mixy, ktorých je v dnešnej dobe na trhu veľký výber.

Vhodnou kombináciou korenín a byliniek a ich správnym použitím môžete mať z vašej grilovačky kulinársky zážitok. Dobrým základom by mal byť hlavne kvalitný olej, napríklad olivový.

Mäso a ryby

  • Ak do marinády na mäso a ryby pridáte citrónovú šťavu, vydrží vám dlhšie a mäso bude mať jemnejšiu štruktúru.
  • Výborné sú morské aj sladkovodné ryby – makrela, treska, losos. Skúste použiť špeciálny držiak na ryby.
  • Z byliniek vám krásnu vôňu vytvorí tymian a rozmarín.
  • Pri hovädzích steakoch nezabudnite na čierne alebo zelené drvené korenie.
  • Steaky neobracajte vidličkou, stratí tak šťavu. Použite radšej grilovacie kliešte alebo obracačku..

Zelenina

  • na gril sa hodí skoro všetka zelenina – skúste cuketu, červenú repu, kukuricu, paradajku, papriku, baklažán.
  • na dochutenie zeleniny je ideálna bazalka, tymian, oregano.
  • nekrájajte ju na príliš malé kúsky, aby sa nevyparila všetka šťava.
  • na ochutenie grilovanej zeleniny použite okrem kvalitného olivového oleja, ktorý môže mať rôzne príchute aj soľ, pretlačený cesnak či balzamikový ocot.
  • zeleninu zabaľte do alobalu a urobte dierku na unikanie pary.

Ovocie

  • grilovať vyskúšajte ananás, jablko, banán, broskyňu alebo hrušku.
  • na ovocie sa hodia sladké korenia ako škoricový alebo vanilkový cukor, taktiež nezabudnite na med.
  • pridaním citrónovej šťavy si zachová ovocie peknú farbu.

Syry

  • vyskúšať môžete plesňový či tvrdý syr
  • tvrdý syr sa hodí na živánsku
  • hermelín je dobré okoreniť a upiecť v alobale

Tip: Pripravujeme grilovaný hermelín

U nás sú populárne najmä syry s ušľachtilou plesňou na povrchu. Vnútri s roztečú a na povrchu ostane tvrdá kôrka. Pred grilovaním ich nekrájame, ale celé potierame olejom, zmesou korenia a vkladáme do alobalu. Grilujeme z oboch strán cca 5-10 minút. Ak si netrúfate na prípravu korenia, dostupné sú hotové balíčky, napríklad Kráľovská grilovačka, ktorá vyváženú koreniacu zmes sama obsahuje. Ako príloha sa výborne hodí pečivo, zelenina, či brusnicová omáčka.

Grilovaný hermelín s bazalkou a sušenými paradajkami – 4 porcie

  • 4 ks hermelínu Kráľovská grilovačka
  • 2 olúpané strúčiky cesnaku
  • soľ
  • lyžička kapár
  • 2 vetvičky bazalky
  • 4 ks sušených paradajok

Postup:

  1. Hermelíny potrieme roztlačenými strúčikmi cesnaku so soľou, posypeme pokrájanými kaparami a prúžkami listov bazalky – niekoľko drobných lístočkov si necháme na doplnenie pred servírovaním.
  2. Hermelíny zabalíme do alobalu a grilujeme podľa návodu na obale. Rozbalíme ich, rozdelíme na taniere a doplníme vhodnou prílohou – napríklad vyprážanými zemiakovými lupienkami a čerstvými lístkami šalátu.

Doba prípravy: asi 30 minút.

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (1 hlasov, priemerne: 5,00 z 5)
Loading...

Pridaj komentár