Vôňa záhrady | V kuchyni | V kuchyni | Rodinka.sk
ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
inzercia
Rodinka
inzercia

02.08.2012verzia pre tlač


Vôňa záhrady

Autor: Mária Kohutiarová

foto: isifa.com

Leto sa najlepšie vidí teraz na tanieri a vo fľaši – a nie je nad vôňu čerstvo dozretého ovocia a zeleniny, zvlášť, ak máte všetkého toľko, že ešte je možnosť urobiť zásoby na zimu. Aby sme vám pomohli nájsť dobré tipy na zaváranie a „džemovanie“, vyhľadali sme v našom fóre skvelé receptíky.

Na sladkú nôtu

Asi je len málo ľudí, ktorí nemajú nejaké ovocie. Všetko sa zjesť nedá – ostáva teda len konzervovanie. Ako to robia naše dievčatá z fóra?

Čučoriedkový lekvár

Na kilo čučoriedok dáme 60 dkg cukru. Čučoriedky popučíme, zmiešame s cukrom a do druhého dňa necháme postáť – nie je to však potrebné. Potom po troche variť poctivo v hrnci, kým po vareške neostane cestička.

Jahodový džem s ovocným cukrom

Na kilo jahôd dáme 180 g ovocného cukru, pomaly varíme, kým nezhustne.

Zaručene hustý džem z hocičoho sladkého

Na 1 kilogram ovocia  dáme 30 dkg hnedého cukru. Varíme pomaly do zhustnutia, v okamihu, kedy džem dosiahne bod varu, vlejeme do neho čerstvú citrónovú šťavu v pomere 1 citrón na kilo ovocia. Citrón má vysoký obsah pektínu a džem pekne zhustne.

Šípkový džem

Na kilo šípok pridáme 250-300 g cukru (alebo na 1 kg pretlačených šípok 500-600 g cukru). Šípky treba očistiť, odstrániť okvetie, stopku, jadierka a chĺpky, dať do hrnca, rozvariť a horúce pretlačiť cez sitko alebo rozmixovať. Potom dať šípkový pretlak znovu do čistého hrnca a variť, kým nezhustne (odparí sa voda), pridáme cukor a dovaríme ako iné marmelády.

Zaváranie bez cukru

Zrelé očistené ovocie naukladáme do fliaš, do ktorých sme na spodok pridali pár zrniečok soli, zalejeme prevarenou, vychladnutou vodou, zatvoríme a sterilizujeme ako podľa bežných receptov.

Tá soľ "vytiahne" cukor z ovocia - trvá to asi mesiac. To aby ste neboli sklamané, ak Vám nechytí viečko a budete ochutnávať. Je to zdravé a najlacnejšie zaváranie aké poznám.

foto: M.K.

Dobré rady pri príprave džemov

  • Ovocie je lepšie rozmixovať.
  • Ovocie je dobré zasypať dávkou cukru a nechať postáť do druhého dňa.
  • Odporúča sa variť bez gelfixu a iných rýchlych prísad klasickou cestou.
  • Variť treba po menších dávkach, džem začína byť akurát, keď po vareške ostáva cestička.
  • Na háklivejšie džemy z marhúľ či jahôd je fajn dať navrch pomôcku na konzervovanie.
  • Pokiaľ nechcete použiť klasický cukor, je možné ho nahradiť hnedým cukrom alebo ovocnou šťavou – pridáva sa bežne do bio-džemov, najlepšia je jablková.
  • Ak potrebujete istotu zhustnutia, je dobré kúpiť si v bio obchode agar alebo quiltix, prípadne skúste fruktózu.
  • Istotu „nepokazenia“ zvýšite sterilizáciou hotových džemov v uzavretých pohároch v rúre.
  • Robte džem zo suchého ovocia, aby ste minimalizovali objem vody v ovocí – nebude ho treba potom tak dlho variť pre odparenie sa vody z ovocnej zložky.
  • Použite do džemu na zhustnutie čerstvú citrónovú šťavu v pomere 1 citrón na kilo ovocia, šťavu treba vliať do džemu v okamihu bodu varu.
  • Dbajte na  to, aby ovocie nebolo príliš prezreté – také obsahuje už menej pektínu.
  • Ideálne je robiť džem z 1 kg ovocia, dĺžka varenia jednej várky je potom cca 15 min.
  • Testovanie hustoty je lepšie cez 3-4 podšálky, do ktorých postupne kvapneme džem z hrnca, dáme do mrazničky a skúšame tvorbu kôrky. Testovať treba často, lebo po cca 10 minútach už začína mať džem svoju konzistenciu, ktorú treba dobre odhadnúť.
  • Džem je dobré plniť do nahriatych čistých pohárov.
foto: M.K.

Na záver môj obľúbený vlastný:

Rebarborovo-jablkový džem

Pol kila nakrájanej, očistenej rebarbory jemne podusíme na troške vody s pol kilom očistených jabĺk (môžu byť aj prvé padané), vodu necháme vypariť. Necháme vychladnúť, rozmixujeme. Pridáme cca O,5 kg cukru a cca pol lyžičky škorice. Varíme do zhustnutia, na záver pridáme 1-2 lyžice rumu. Nalievame do fliaš a necháme sa chváliť návštevami.

Voňavé varenie želám.

 

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.8 z 5. Celkom 4 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia