ZDRAVIE.sk Šport7.sk Rodinka.sk Klik-Klinik - online doktori
Internet.sk
ĽudiaĽuďom.sk Fony.sk ephoto.sk Dnes24.sk
inzercia
Rodinka
inzercia

02.08.2012verzia pre tlač


Vôňa záhrady

Autor: Mária Kohutiarová

foto: isifa.com

Leto sa najlepšie vidí teraz na tanieri a vo fľaši – a nie je nad vôňu čerstvo dozretého ovocia a zeleniny, zvlášť, ak máte všetkého toľko, že ešte je možnosť urobiť zásoby na zimu. Aby sme vám pomohli nájsť dobré tipy na zaváranie a „džemovanie“, vyhľadali sme v našom fóre skvelé receptíky.

Na sladkú nôtu

Asi je len málo ľudí, ktorí nemajú nejaké ovocie. Všetko sa zjesť nedá – ostáva teda len konzervovanie. Ako to robia naše dievčatá z fóra?

Čučoriedkový lekvár

Na kilo čučoriedok dáme 60 dkg cukru. Čučoriedky popučíme, zmiešame s cukrom a do druhého dňa necháme postáť – nie je to však potrebné. Potom po troche variť poctivo v hrnci, kým po vareške neostane cestička.

Jahodový džem s ovocným cukrom

Na kilo jahôd dáme 180 g ovocného cukru, pomaly varíme, kým nezhustne.

Zaručene hustý džem z hocičoho sladkého

Na 1 kilogram ovocia  dáme 30 dkg hnedého cukru. Varíme pomaly do zhustnutia, v okamihu, kedy džem dosiahne bod varu, vlejeme do neho čerstvú citrónovú šťavu v pomere 1 citrón na kilo ovocia. Citrón má vysoký obsah pektínu a džem pekne zhustne.

Šípkový džem

Na kilo šípok pridáme 250-300 g cukru (alebo na 1 kg pretlačených šípok 500-600 g cukru). Šípky treba očistiť, odstrániť okvetie, stopku, jadierka a chĺpky, dať do hrnca, rozvariť a horúce pretlačiť cez sitko alebo rozmixovať. Potom dať šípkový pretlak znovu do čistého hrnca a variť, kým nezhustne (odparí sa voda), pridáme cukor a dovaríme ako iné marmelády.

Zaváranie bez cukru

Zrelé očistené ovocie naukladáme do fliaš, do ktorých sme na spodok pridali pár zrniečok soli, zalejeme prevarenou, vychladnutou vodou, zatvoríme a sterilizujeme ako podľa bežných receptov.

Tá soľ "vytiahne" cukor z ovocia - trvá to asi mesiac. To aby ste neboli sklamané, ak Vám nechytí viečko a budete ochutnávať. Je to zdravé a najlacnejšie zaváranie aké poznám.

foto: M.K.

Dobré rady pri príprave džemov

  • Ovocie je lepšie rozmixovať.
  • Ovocie je dobré zasypať dávkou cukru a nechať postáť do druhého dňa.
  • Odporúča sa variť bez gelfixu a iných rýchlych prísad klasickou cestou.
  • Variť treba po menších dávkach, džem začína byť akurát, keď po vareške ostáva cestička.
  • Na háklivejšie džemy z marhúľ či jahôd je fajn dať navrch pomôcku na konzervovanie.
  • Pokiaľ nechcete použiť klasický cukor, je možné ho nahradiť hnedým cukrom alebo ovocnou šťavou – pridáva sa bežne do bio-džemov, najlepšia je jablková.
  • Ak potrebujete istotu zhustnutia, je dobré kúpiť si v bio obchode agar alebo quiltix, prípadne skúste fruktózu.
  • Istotu „nepokazenia“ zvýšite sterilizáciou hotových džemov v uzavretých pohároch v rúre.
  • Robte džem zo suchého ovocia, aby ste minimalizovali objem vody v ovocí – nebude ho treba potom tak dlho variť pre odparenie sa vody z ovocnej zložky.
  • Použite do džemu na zhustnutie čerstvú citrónovú šťavu v pomere 1 citrón na kilo ovocia, šťavu treba vliať do džemu v okamihu bodu varu.
  • Dbajte na  to, aby ovocie nebolo príliš prezreté – také obsahuje už menej pektínu.
  • Ideálne je robiť džem z 1 kg ovocia, dĺžka varenia jednej várky je potom cca 15 min.
  • Testovanie hustoty je lepšie cez 3-4 podšálky, do ktorých postupne kvapneme džem z hrnca, dáme do mrazničky a skúšame tvorbu kôrky. Testovať treba často, lebo po cca 10 minútach už začína mať džem svoju konzistenciu, ktorú treba dobre odhadnúť.
  • Džem je dobré plniť do nahriatych čistých pohárov.
foto: M.K.

Na záver môj obľúbený vlastný:

Rebarborovo-jablkový džem

Pol kila nakrájanej, očistenej rebarbory jemne podusíme na troške vody s pol kilom očistených jabĺk (môžu byť aj prvé padané), vodu necháme vypariť. Necháme vychladnúť, rozmixujeme. Pridáme cca O,5 kg cukru a cca pol lyžičky škorice. Varíme do zhustnutia, na záver pridáme 1-2 lyžice rumu. Nalievame do fliaš a necháme sa chváliť návštevami.

Voňavé varenie želám.

 

Súvisiace články

Hodnotenie

Odosielam Váš hlas...
Hodnotenie: 4.8 z 5. Celkom 4 hlas(ov).
Kliknite na hviezdičky pre ohodnotenie článku.

inzercia

Komentáre

Komentáre k článku

smile zwinker Big Grins Confused Cool Cry Eek Evil Frown Mad Mr. Green Neutral Razz Redface Rolleyes Sad Surprised


Poslať odkaz priateľovi

inzercia